Get Adobe Flash player

Nuevo Bloque 2Vedella ECO 

llegir mes ...    


                        

Nuevo Bloque 3


fruites i verdures

de proximitat

llegir mes ...

Nuevo Bloque 4


pollastre ecològic


La diferència ….

llegir mes ...

Nuevo Bloque 9


seguiex-nos a:

  

El Kamut


Prové originàriament de l’Egipte i és una varietat de blat antiga i carregada d’excel·lents propietats nutricionals. Una de les més importants, l’enorme quantitat d’energia que proporciona.

Hi ha moltes llegendes sobre l’origen del kamut i de com va arribar als Estats Units. La mes curiosa explica que el van trobar en una tomba egípcia, però el més probable és que senzillament algú en trobés en un mercat i l’enviés als Estats Units, on va arribar l’any 49 i es va conrear, però no es va fer popular fins a finals dels 80 i principis dels 90. El més interessant d’aquest gra és que és el blat més antic que es coneix, per tant no és un híbrid i no produeix al·lèrgies com el blat actual. Els intolerants al blat potser el toleren millor: els celíacs no el poden consumir perquè conté gluten.

És un gra especialment resistent a las plagues, el que permet el seu conreu ecològic sense dificultats. El gra té una proporció d’aigua menor que el blat convencional, el que explica la seva resistència als insectes i que sigui molt difícil que es faci malbé. Això també explica que perdi menys nutrients des que es conrea fins que es consumeix.

El cert és que amb el blat kamut tot són avantatges: d’entrada és més dolç que el blat convencional, característica que el fa més agradable al paladar. També té una elevada quantitat de minerals, en especial de seleni, zinc i magnesi. El seleni, combinat amb la vitamina E que conté, produeix un important efecte antioxidant (es calcula que un 30% per més que el blat comú); això és important en cas de problemes cardiovasculars i de colesterol. En comparació amb el blat convencional, presenta entre dues i quatre vegades més densitat de minerals como el calci, potassi, magnesi, fòsfor i ferro, el doble de vitamines B1 i B2, i cinc vegades més quantitat de niacina (vitamina B3) i vitamina E.

És ric en lisina, un aminoàcid que escasseja en la resta de cereals: en general té una concentració entre un 20 i un 40% superior de proteïnes que el blat convencional i té una quantitat important d’àcids grassos saludables.

També és especialment ric en hidrats de carboni complexos que aporten molta energia.

No té gaire fibra, cosa que millora la seva digestibilitat.