Get Adobe Flash player

Nuevo Bloque 2Vedella ECO 

llegir mes ...    


                        

Nuevo Bloque 3


fruites i verdures

de proximitat

llegir mes ...

Nuevo Bloque 4


pollastre ecològic


La diferència ….

llegir mes ...

Nuevo Bloque 9


seguiex-nos a:

  

l'espelta

L’espelta, també anomenada blat salvatge, és una avantpassada del blat i és considerada com el cereal que origina tota la gran família del blat tou que des de fa mil·lennis proveeix a la humanitat d’un dels seus principals aliments.

Els primers testimoniatges sobre el cultiu de l’espelta es remunten a 7.000 anys abans de Crist, el que confirma que aquest cereal ha acompanyat les primeres experiències agrícoles del ser humà. En l’antiga Roma, per exemple, El Farro (espelta) constituïa el cereal base amb el qual s’elaboraven pans, fogasses, pastissos, sopes, etc.

Actualment podem trobar dues varietats d’espelta, una anomenada espelta de gra petit que es troba en zones seques i muntanyenques i una altra de gra gran adaptada a climes durs, humits i freds. Les regions on es produeix són la Borgonya, la Provençal, la Alsàcia i a l’Est d’Europa. En l’Estat Espanyol, l’espelta s’ha conreat fins a principis del segle passat en zona del Nord.

L’espelta desenvolupa durant la fase de creixement una pellofa gruixuda que la protegeix totalment de qualsevol tipus de pol·lució atmosfèrica. A més respon negativament als estímuls provocats pels tractaments químics, la qual cosa la converteix en un excel·lent producte per a l’agricultura ecològica.

Constitueix un excel·lent aliment antiestrès a causa del seu alt contingut en magnesi (0.15%), deu vegades més que qualsevol varietat de blat, afavorint amb això la son.

La espelta és molt més rica en proteïnes que el blat ( taxa de blat 11,5% enfront del 15% de l’espelta, encara que conté més percentatge de gluten que el blat és molt més tolerat per aquelles persones amb dificultats d’assimilació digestiva al gluten. Això és degut al fet que per la seva pròpia naturalesa, l’espelta no ha sofert cap tipus de procés d’hidratació o manipulació.


L’espelta pot ser degustada de diferents formes i receptes. Actualment pot trobar-se en gra, farina, sèmola, cuscús, biscotes, galetes, patés, cervesa, pasta italiana, “tortitas”, bases de pizza, flocs i pans.

A causa de el seu excel·lent sabor, l’espelta s’utilitza en gra com si fos arròs sense l’inconvenient de enganxar-se al recipient durant la cocció (en la preparació es deixa en remull durant 1 hora). La farina d’espelta respon fàcilment a la panificació

tornar